Julian Haart, med base i Piesport, er uten tvil en av de mest interessante vinmakerne i Mosel om dagen. Han startet så smått opp i 2011 med en meget beskjeden produksjon. Siden da har produksjonen økt noe og han har også fått tilgang til flere vinmarker. Han begynte med vinmarken Wintricher Ohligsberg og har siden også fått kloa i en hektar i vinmarken Piesporter Schubertslay, hvor det er svært gamle vinstokker med originale røtter (plantet i 1904). I 1992 ble svært mye vinmark i Mosel rasjonalisert og mange gamle vinstokker gikk tapt i denne moderniseringsprossessen. Det er derfor ikke så utbredt med gamle vinstokker i regionen, men Julian er naturlig nok svært lykkelig over akkurat denne plotten. Det er mange som heter Haart i Mosel og hans onkel Johann var og er en viktig støttespiller, både med å stille lokaler til rådighet og vinmarker.
Måned: juni 2016
Sarnin-Berrux Saint Romain 2011
Opp i dalen bak Auxey-Duresses, omgitt av høye bergknauser, ligger Saint Romain. Det er en liten landsby med knapt 200 innbyggere. Vi er selvsagt i Burgund i Frankrike. Dette er en av to landsbyer i hele Côte de Beaune som ikke har premier eller grand cru vinmarker. Selv om det pågår et aktivt arbeid for å få oppgradert enkelte plotter. Produksjonen er noe mer konsentrert om hvitvin kontra rødvin. Blant de produsentene som lager vin herifra finner vi negocianten Sarnin-Berrux. Selve vineriet ligger lokalisert i den nydelige landsbyen Monthelie, men som negociant så kjøper man altså druemateriale fra andre, fremfor å ha egne vinmarker. Å kjøpe vinmark i Burgund er dessuten svært dyrt og vil man starte opp noe nytt er ofte eneste mulighet å bli en negociant. Jean-Pascal Sarnin og Jean-Marie Berrux startet opp i 2007 og har en årlig produksjon på ca. 15 000 flasker.
Røde favoritter fra maislippet
Maislippet på Polet er blant årets mest omfattende og nærmere 800 nye viner har fått plass i de ulike utvalgene. Det er selvsagt mest oppmerksomhet rundt rosévinene, men denne gang skal jeg ta for meg noen få røde viner. Det var mye nebbiolo på dette slippet og hele rekka med viner kom fra de flotte produsentene Bartolo Mascarello, Giuseppe Rinaldi og Cappellano. Disse ble som ventet raskt utsolgt, men fortvil ikke for her kommer det anbefalinger på mer tilgjengelig nebbiolo, laget i en annen stil enn du kanskje er vant til. En rød tråd for disse vinene er at de er friske med mye god primærfrukt og er egnet for nå-konsum, selv om de selvsagt holder et par-tre år til. Og jeg innrømmer det. Jeg har en forkjærlighet for nebbiolo-druen. Jeg elsker det når produsenter tar en mer naturlig tilnærming til denne aromatiske druen og lager slike viner hvor maserasjonstid og tid på fat spiller en mindre rolle enn ellers. Vinene ligner gjerne på fatprøver fra deres storebrødre (Barolo/Barbaresco) og her spiller den saftige frukten hovedrollen og tanninene er av den snille sorten. Husk at Vinmonopolet har nye nettsider ute nå og at det skal være enklere(?) å bestille via nettbutikken. Det største utvalget og de mest interessante vinene er også denne gang hentet i fra bestillingsutvalget (BU). Bruk det!