2010 Schloss Lieser Kabinett
Noe av fordelen med riesling er prisen, du får mye vin for pengene. Denne kostet 150 kroner i sin tid. Skrukork. Dobbeltdekantert og misbrukt i karaffel for å frigjøre svovelforbindelser. Lys gul farge. En ren og intens nese formidler sitrus, hvite blomster og grønne epler. Behagelig sødme og strålende syrestruktur i munnen, godt balansert. Epler kommer inn i en lang avslutning. Virker noe tørr til kabinett å være og holdt bare såvidt til pepperkrabbe av kongekrabbe. P.S oppgitt sødme på denne er 45 gr/L. Alkohol på 8 %. Syrenivå på rundt 7,5 gr/L. Dette oppgis på polets sider år etter år på denne vinen, jeg tror importøren ikke oppdaterer årlig. Opplevd sødme på denne er noe mindre enn oppgitt, men tipper syren var sterkere i nettopp 2010. Kunne hatt en søtere riesling for å renske krydringen ut av munnhulen til retten beskrevet under.

Pepperkrabbe av kongekrabbe
Jeg var så heldig å få tak i rå kongekrabbe tidligere i år. Det bløte kjøttet trenger alltid varmebehandling for å stramme seg opp og bli saftig. Jeg fulgte denne gang en oppskrift fra Ørjan Johannessen som er tidligere verdensmester i kokkekunst, Bocuse d’Or. Video med oppskrift ligger ute på Dagens Næringsliv og deres satsning på mat og drikke kalt Smak. Det eneste man trenger av utstyr er en stor gryte, blender, brødkniv og en kjele. Del først opp beinene av kongekrabben i like store biter. Lag saus som beskrevet. Kjør ingrediensene i blender. Stek bitene av krabbe på sterk varme i gryta. Tilsett sausen og la det surre sammen et par minutter. Belønningen er himmels!

2012 St. Urbans-Hof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett
Pris 220 kroner. Dekantert i 3 timer. Veldig lys farge, nesten vandig. Sitrusfrukt, skifer, grønne epler og florale toner i nesen. Intens. Flott konsentrasjon og syrlig frukt i munnen. Sødmen ligger i starten av smakskurven. Tydelig steinmineralitet i avslutningen. Lang lengde. Forholdsvis tørr stil til å være dette prädikat. 8 % ABV. Oppgitt restsødme var 49 gr/L og syre på 8,6 gr/L. Men det er nesten for lite opplevd sødme til krabbeklør med spice. Kunne tålt enda mer sødme, her kunne jeg hatt en spätlese til. Da lærte jeg altså ikke mye fra forrige gang, men denne retten her hadde noe mer sterk krydring også.
Taskekrabbeklør «spicy»
Denne oppskriften plukket jeg opp på God morgen Norge via TV2. Her stod James Maxwell-Stewart (AKA Max) og lagde to varianter med taskekrabbe. Jeg falt for den med sterk krydring og krabbeklør ble innkjøpt. Disse var ferdig kokt naturligvis og trenger ikke så mye varmebehandling for å bli saftig. Jeg hadde 12 stk. og det ble mye for to personer. Også her brukes chili, ingefær, hvitløk og pepper for å få frem smak. Server gjerne med brød til for å få med all den gode sausen. Pynt med koriander og sitron. Og sett fram mye papir, her blir det mye sutting på fingrene for å få med sausen som setter seg på under rensing av klørne. Krabbesett i form av nøtteknekker og lang gaffel gjør jobben enklere. God apetitt!
