Pomerol med Neal Martin

Frank Zappa, noen flasker Pomerol og Neal Martin
Frank Zappa, noen flasker Pomerol og Neal Martin

Under årets vinfeber var skribenten Neal Martin på plass med en liten gjennomgang av østsiden i Bordeaux, nemlig Pomerol. Neal har skrevet en meget omfattende bok om materien på 592 sider og den veier nærmere 3 kg. Boken er uten tvil den mest gjennomgående som er skrevet om Pomerol med gjennomgang av samtlige årganger tilbake til 1945 og fyldige portrett av 43 kjente eiendommer.  Videre er rundt 180 cru beskrevet og masse historier fra menneskene på de ulike slottene har fått plass. Under årets foredrag ble de absolutt siste eksemplarene solgt. Det har seg nemlig slik at Moestue kjøpte opp de siste 36 eksemplarene og forfatteren selv bedyrer at det ikke blir trykt opp noen flere bøker….. som egen utgiver kan han bestemme slikt. Dessuten som musikkelsker liker han nemlig at noe skal være eksklusivt, såkalt «limited edition». Dette er også trolig den eneste vinboken med et eget soundtrack, det finnes mange referanser til musikk i boken, noe som var viktig under skrivingen. F.eks blir Lemmy fra Motorhead nevnt i første setningen av boken! Alle 3000 eksemplarene ble solgt gjennom en egen nettside og giganten Amazon var aldri inne i bildet. På en tilmålt time skulle han så snakke litt om boken og vi skulle sammen smake oss gjennom noen utvalgte produsenter i ulike årganger.

Historien bak Pomerol
Det er et spirituelt område – et pilgrimsområde – hvor du fortsatt kan få ly for natten som vandrende troende hos mange av slottene. Det er et flatt landskap og eneste landemerke er spiret fra kirketårnet i landsbyen. Også navngivningen i området skiller seg ut med mange hentydninger til den hellige verden. Selve ordet er romersk og kommer fra Pommard (samme som i Burgund) – betyr på engelsk seed og frø på norsk. Det betyr vel bare at det var fruktbar jord her og til å begynne med var det flerbruk man drev med her. Bare delvis baserte man seg på vinproduksjon og det ble gjerne ikke laget mer enn til familie og venner. Et sted på veien skjedde det noe og særlig fra 1950-tallet ble regionen mer kjent da Jean-Pierre Moueix bedrev aktiv markedsføring og fikk til eksport til USA og Belgia. Mye av dette skyldtes andre verdenskrig da soldater hadde tilbrakt noen år der og begynte etterhvert å anerkjenne den lokale vinen. Likevel har Pomerol opp gjennom årene vært umoderne sammenlignet med vestsiden. F.eks i 1983 hadde Ch. L’Eglise Clinet fortsatt jordgulv i sin kjeller og noe temperaturkontrollerte fasiliteter fantes ikke. De fikk da også bare 1 britisk pund pr flaske ex-cellar, men lagde selv på den tiden meget god vin!

Terroir og menneskene
Det er mange små eiendommer i Pomerol og mange splittelser har blitt gjort opp gjennom årene, slik sett kan det kanskje sammenlignes med Burgund. Den totale størrelsen er på rundt 800 ha. Ca tre ganger et stort slott fra vestsiden. 14 ha med vinmark har det største slottet i Pomerol. Det finnes ca. 180 forskjellige cru. Mesteparten er dyrket med Merlot, en drue som foretrekker tidlig innhøsting. Trenden ser ut til å snu noe nå grunnet global oppvarming. Er det nyplantinger så settes ofte druen Cabernet Franc ned i jorda i disse dager. Man trenger også denne druen i blenden sin fordi druen ofte «løfter» Merlot opp og sammen er de bedre enn hver for seg. Det høyeste punktet er på bare rundt 40 meter så bratte vinmarker finnes ikke, men det er viktig å være oppe på dette platået, det er der man finner den beste kvaliteten. Her har man den beste naturlige dreneringen av vinmarken og den foretrukne blandingen av de tre ulike jordsmonnene. Menneskene på slottene i Pomerol er ydmyke og virket ofte beskjedne i sin fremtoning. Det har ikke vært gjort så tunge investeringer i regionen som ellers i Bordeaux og det er fortsatt mulig å banke på døra og komme inn på besøk. Det er historier fra disse slottene som har funnet veien inn i boken til Neal og som trolig har fascinert. Som Neal Martin sa: Pomerol kept it real».

Vinene
Det var lagt opp til smaking av noen utvalgte slott i ulike årganger og Neal ledet an med å fortelle litt om slottene og så litt om hva vi fikk i glassene.

Vieux Château Certan 2007
Vieux Château Certan 2007

La Gravette Certan 2007 (magnum)
Neal fortalte at han aldri hadde smakt denne andrevinen fra Vieux Château Certan fordi ved besøk fikk han jo bare førstevinen. Alexandre Thienpont synes vel at den ikke var verdt en omtale? Uansett dette er en relativt billig entry-level Pomerol som faktisk finnes på Vinmonopolet nå i både årgang 2011 og 2012. Jeg selv ble mer interessert i vin etter å ha fått 2004 av denne blindt tilbake i 2007, så denne har jeg fulgt gjennom noen årganger siden og har fortsatt en flaske 2006 igjen. Dette er en separat parsell og ikke deklassifisert druemateriale fra VCC. Fra magnum virker denne fortsatt frisk med cedetre, solbær og blåbær i nesen. Noe lær og tobakk forteller om modning. Den har modne og tilgjengelige tanniner. «Savoury» – kommenterte Neal. Fin tekstur. Blend dette året var: 60 % Merlot, 35 % Cabernet Franc og resten Cabernet Sauvignon.

Vieux Château Certan 2007
Kjekt å få førstevinen etterpå. Her er det mer parfyrmert nese med tydeligere trekk av cedertre, sigar, plommer og fiken. I munnen har den mer dybde og er mer kompleks. Den avslutter tørt og er fortsatt tanninrik. Flaske nr. 1 var ekstremt tørr, men den var det en ørliten korkfeil på, ble oppdaget av sidemannen som kommenterte «menthol». Likevel den renser munnhulen effektivt og vil være en god partner til rødt kjøtt. Bra balansert, den har strukturen til fortsatt mange år i kjelleren.

Château Le Fleur Petrus 2011
Neal hadde bestemt seg for at han skulle finne ut hvorfor dette flagget til slottet hadde havnet på etiketten…. men som mange andre fant han det ikke ut, det forblir et av mysteriene i Pomerol. Dette er siste årgang med den opprinnelige parsellen da slottet i 2012 utvidet og innlemmet flere andre vinmarker inn i produksjonen av vinen. Meget pen nese bestående av solbær, plommer og blomster. Litt søtlig pen rødbærfrukt i munnen. Detaljert, lang avslutning. NB! også interessant å få et glass av flaske nr. 2 her som også var åpnet, den virket noe mer helhetlig og klar i fruktbildet, faktisk med en enda bedre avslutning, trolig flaskevariasjon.

Château Feytit Clinet 2006
En liten produsent med 6,5 ha på godt terroir. 90 % Merlot, 10 % CF. Medium intens nese med plommer og solbær. Virker tilgjengelig i munnen, opptrer mer klassisk. Har struktur og ender opp med en tøff avslutning. På den rustikke siden.

To flotte representanter fra Pomerol
To flotte representanter fra Pomerol

Château L’Eglise Clinet 2004
85 % Merlot, 14 % CF, resten? Et slott som trenger tid, minst 10 år uavhengig av årgang. Cedetre, noe eksotisk nese med krydderi. Solbær. Tobakk. Strukturert i munnen, tannisk enda. Tørr og maskulin avslutning. Kan med fordel lagres 3-5 år til.

Château La Conseillante 2001
Et slott som er veldig konsistent, år ut og år inn. Er aldri topp tre, men alltid topp fem-seks. Rubinrød, tett kjerne. Cedetre dominerer nesen. Smyger inn noe tobakk og plommer. Generøs munnfølelse. Frisk syre, saliverende avslutning. Bekrefter at dette er en topp årgang for Merlot og Pomerol. Såpass frisk og vital at den greit tåler 15 år til.

En utmerket masterclass gjort effektivt unna på en time. Mye lærerik informasjon og lysten på Pomerol ble bare større!