Maislippet på Polet er blant årets mest omfattende og nærmere 800 nye viner har fått plass i de ulike utvalgene. Det er selvsagt mest oppmerksomhet rundt rosévinene, men denne gang skal jeg ta for meg noen få røde viner. Det var mye nebbiolo på dette slippet og hele rekka med viner kom fra de flotte produsentene Bartolo Mascarello, Giuseppe Rinaldi og Cappellano. Disse ble som ventet raskt utsolgt, men fortvil ikke for her kommer det anbefalinger på mer tilgjengelig nebbiolo, laget i en annen stil enn du kanskje er vant til. En rød tråd for disse vinene er at de er friske med mye god primærfrukt og er egnet for nå-konsum, selv om de selvsagt holder et par-tre år til. Og jeg innrømmer det. Jeg har en forkjærlighet for nebbiolo-druen. Jeg elsker det når produsenter tar en mer naturlig tilnærming til denne aromatiske druen og lager slike viner hvor maserasjonstid og tid på fat spiller en mindre rolle enn ellers. Vinene ligner gjerne på fatprøver fra deres storebrødre (Barolo/Barbaresco) og her spiller den saftige frukten hovedrollen og tanninene er av den snille sorten. Husk at Vinmonopolet har nye nettsider ute nå og at det skal være enklere(?) å bestille via nettbutikken. Det største utvalget og de mest interessante vinene er også denne gang hentet i fra bestillingsutvalget (BU). Bruk det!
Valfaccenda Vindabeive 2015 | 229,-
Valfaccenda drives av Luca Faccenda, en ung vinmaker fra Roero i Piemonte som tok over familiens vingård etter endte ønologstudier. Luca jobber 100 % økologisk med tradisjonell tankegang og dyrker druene Nebbiolo og Roero Arneis. Vindabeive er 100 % nebbiolo og kommer fra unge vinstokker i Valmaggiore og Valfaccenda. Druene presses og 40 % av klasene (med stilk etc.) blir med i mosten. Det foregår så en kort skallmaserasjon på ca. ei uke. Fermenteringen foregår i store fat og i sement. Vinen er ufiltrert, ikke klarnet og svært lavt svovlet. Ikke la deg lure av at denne flasken har bruskork, dette er en seriøst god vin! Den har en klar lys rød farge. Åpen og klar nese med kirsebær og litt hyllebærblomst. I munnen kjenner man igjen den flotte lyserøde frukten. Den er ellers middels fyldig med god syre og den avslutter tørt samt har litt urtepreg. Noe stram avslutning, men tilgjengelige tanniner som vil matche mat veldig godt. Prøv den gjerne til grillet lam eller kalv. 12,5 % er behagelig i varmen og den kan godt serveres lett avkjølt (13-14 grader).
Luca Roagna Langhe Rosso 2015 | 190,-
Luca Roagna har vært på det norske markedet i mange år, men det er særlig de to-tre siste årene hvor hans popularitet har steget voldsomt. Prisene har derfor steget tilsvarende også fordi produksjonen er lav og etterspørselen er stor, samtidig har han løftet kvaliteten flere hakk siden debuten i 2001. Heldigvis har han en egen Selezione-serie her hjemme hvor litt rimeligere viner blir lansert, ofte basert på innkjøpt druemateriale fra gode venner i Piemonte. Denne vinen her har 80 % nebbiolo og 20 % barbera. Lys rød mot lilla farge. Frisk nese med kirsebær, blomster og noe lær. Fruktig munnfølelse med kirsebær i førersetet, flott syre gir den masse liv uten at det blir for dominerende. Tørrende avslutning med god lengde. Pent modne tanniner. Tåler det meste av rødt kjøtt og er en svært god kompanjong på matbordet. Gjerne dekanter den på forhånd, den vinner på litt lufting.
Villa Job Rosso 2014 | 195,-
Villa Job drives av den unge vinmakeren Alessandro Job i Friuli, et distrikt som er mest kjent for sine hvite viner. Her jobbes det også 100 % økologisk på unge vinstokker. Det tas ut lavt utbytte til denne cuvéen og vinen er oppfostret både i ståltanker og store gamle botti (5000 L), totalt ca. 7 måneder. Den har en mørk farge. Flott nese med mørke røde bær og jordbær. Noe pepper merkes. Refosco er tydeligvis en syredrevet drue, men den bløte strukturen til Merlot drar det hele i land til å bli en fruktdreven vin med kjølige overtoner. Flotte tanniner i finish. Dette er en vin for litt lettere kjøttretter, gjerne tamfugl eller småvilt. Tipper den er frekk til grillet kje! Har på følelsen at denne er best innen et år eller to på grunn av den fruktdrevne stilen.
Henri Milan Sans Soufre Ajote 2015 | 228,-
Domaine Milan ble etablert på midten av 1950-tallet. I 1986 tok Henri over og Rudolf Steiner sin filosofi ble en av grunnpilarene i det videre arbeidet. I dag er også sønnen Theo involvert i virksomheten og framtiden synes derfor å være sikret! Henri elsker også å eksperimentere og de store variasjonene i mikroklima i de ulike parsellene han rår over, gir muligheter til å utvikle en spennende portefølje. Hver parsell vinifiseres separat slik at han kan identifisere kvaliteten til de ulike terroir. Enkelte parseller av grenache har faktisk omtrent samme jordsmonn som legendariske Château Rayas med gul sand over kalkrik grus, noe som forklarer den høye elegansen og friskhet til druen.
Denne vinen er en blend av Grenache (40 %), Syrah (30 %) og Mourvèdre (30 %). Imponerende 12,5 % på denne vinen, et tall som pleier å være mye høyere med disse druetypene samt et varmt klima i sør-Frankrike. Under den korte maserasjonen benyttes hele klaser hvor drueskallet har kontakt over 6 dager. Fermenteringen foregår i sementtanker. Hva slags fat som er brukt her for lagring er jeg noe usikker på, men tipper på at de er godt brukte. Sans soufre – betyr uten svovel. Likevel er denne vinen svært stabil. Holder fint en uke i kjøleskap, uten bruk av noe annet enn korken. Den trenger også svært mye luft. Er veldig reduktiv rett etter åpning og selv en dekantering gjør lite. Men så fort lukten av dyrepels forsvinner så åpenbarer det seg en frisk duft av mørke bær, eksotiske krydder og noe lær. Riktig så flott nese, særlig på dag 2 og 3 da de florale elementene også dukker frem, her gjelder det altså å være tålmodig. I munnen er den supersaftig og noe avrundet i uttrykket, moderat syre. Avslutningen er fast og sitter godt i. Prøv den gjerne til grillet lammelår med Provence-krydder, det er en innertier!