Sarnin-Berrux Saint Romain 2011

Sarnin-Berrux Saint Romain 2011
Sarnin-Berrux Saint Romain 2011

Opp i dalen bak Auxey-Duresses, omgitt av høye bergknauser, ligger Saint Romain. Det er en liten landsby med knapt 200 innbyggere. Vi er selvsagt i Burgund i Frankrike. Dette er en av to landsbyer i hele Côte de Beaune som ikke har premier eller grand cru vinmarker. Selv om det pågår et aktivt arbeid for å få oppgradert enkelte plotter. Produksjonen er noe mer konsentrert om hvitvin kontra rødvin. Blant de produsentene som lager vin herifra finner vi negocianten Sarnin-Berrux. Selve vineriet ligger lokalisert i den nydelige landsbyen Monthelie, men som negociant så kjøper man altså druemateriale fra andre, fremfor å ha egne vinmarker. Å kjøpe vinmark i Burgund er dessuten svært dyrt og vil man starte opp noe nytt er ofte eneste mulighet å bli en negociant. Jean-Pascal Sarnin og Jean-Marie Berrux startet opp i 2007 og har en årlig produksjon på ca. 15 000 flasker.

Naturvin
Disse to herrene er dessuten dedikert til å produsere naturvin, en sjeldenhet i Burgund. Og det er ikke lett å få tak i organiske eller biodynamiske odlede druer. Det er fortsatt ikke mange som dyrker etter disse prinsippene og de som gjør det har lite å selge. Særlig med tanke på hardt svekkede avlinger etter 2011 på grunn av ekstremvær (hagl, frost, flom osv.). Ca. 5 % av arealet av vinmarker i Burgund blir drevet etter biodynamiske prinsipper – viticulture biologique. De kunne gjort det lettere for seg selv og kjøpt konvensjonelt fremstilte druer, men det hadde vært bortkastet sier Jean-Pascal Sarnin. Når vi først har fått tak i druer så bruker vi en naturlig fremtoning i den videre foredlingen. Det vil si at ingen enzymer, industrigjær eller filtrering blir brukt. Bruk av sulfitter holdes på laveste nivå og blir bare tilsatt ved tapping for å beskytte vinen under transport og videre lagring. Her tilsettes ei sukker eller andre tryllemidler for å justere munnfølelse, farge eller syren. De bruker det utgangspunktet naturen har gitt dem, sunne druer.

Filosofi
De tilstreber å gjøre så lite som mulig med druene og lar heller voksested og stedegenhet (ofte kalt det forslitte ordet terroir) prege vinene. Under innhøstingen brukes små kasser for skånsom transport til vineriet og der presses de forsiktig. Og når druemosten er klar så tilsettes altså ikke noen tilsetningsstoffer. Målet er å lage viner med respekt for naturen og fortiden. «Old-style» er ikke et negativt ord når det gjelder vinproduksjon. Vinene skal ha friskhet og være ekte, tilby stor drikkevennlighet med et luftig og fruktig uttrykk. Samtidig ha nok dybde til å være interessant.

Smaksnotat – Sarnin-Berrux Saint Romain | 270,-
Dekantert i 1 time. Drukket fra store Burgundglass. Strågul farge. Noe anonym i nesen til å begynne med. Etterhvert kommer det hvite blomster, sitrus og litt smør. Noe krydderi – mot allehånde. Krisp og delikat i munnen, tydelig mineralpreg. Noe fedme i form av smør merkes på avslutningen. Sitter i en god stund. Deilig! Satt som et skudd til skalldyrrisotto. Passer f.eks til fiskesuppe og skalldyr (unntatt taskekrabbe). Lyst kjøtt går også bra. Takler litt feite sauser. Drakk pent over 2 dager så ingen fare for kollaps enda, men med den lave svovlingen hadde jeg ikke tatt sjansen utover et år til. Nok en strålende hvit burgunder fra 2011-årgangen. Meget godt kjøp.

P.S som en bonus ble denne vinen satt ned fra 350 til 270 fra 1. mai og den er fortsatt tilgjengelig for bestilling via ditt lokale pol eller via nettsidene til Vinmonopolet. Viner som settes ned kan det være noe muffins med, men som regel er det bare for å gjøre plass til nye årganger eller så er det en utfasing av produsenten fra importørens side. La oss håpe det IKKE er tilfelle her da vinene fra Sarnin-Berrux beriker tilbudet fra Burgund her på berget.

1 Response

Comments are closed.