Syrah har sitt hovedsete i Rhône-dalen i Frankrike. Den dyrkes både i sør og i nord. I nord brukes den ofte som den eneste druen i vinen, mens sørpå er det mest vanlig å blande den med mange andre sorter. Den får et kjøligere og mer elegant uttrykk i nord på grunn av klimaet og jordsmonnet. Viner fra Nord-Rhône blir ofte omtalt som «viltviner» i Norge. Dette fordi druen Syrah har et kledelig aromatisk uttrykk og har nok struktur til å passe med det magre og smaksrike viltkjøttet vi spiser her. Selv synes jeg at norsk viltkjøtt er noe av det enkleste å parre med vin da det er flere kombinasjoner som passer fra ulike land og appelasjoner. Jeg ender ofte opp med noe annet enn Syrah og det har ærlig talt vært langt mellom høydepunktene, enda. Likevel har jeg puttet noen flasker med Syrah fra Nord-Rhône i kjelleren nettopp for å teste ut kombinasjonen med viltkjøtt. Det var nå på høy tid å sjekke om denne flasken var moden nok til møte med elgen.
Inntrykk av vinen – Clusel-Roch Côtie-Rôtie 2006
Vinen ble åpnet et par timer før konsum. Den ble sjekket og funnet i orden. Jeg fant ut at den trengte litt luft og skjenket den over i en vid karaffel. Jeg drakk av Riedel Vinum Bordeaux glass, det finnes selvfølgelig et eget glass til syrah, men dette funket greit for mitt bruk.
I glasset kommer det ut duft av krekling, bjørnebær og litt pepper. Det er en klokkeren og frisk nese og vinen innbyr til flere snusdrag. Det lukter litt høst og norsk natur. I munnen er det kjølig rødbærsfrukt og god konsentrasjon. Fruktsødmen spiller på lag med elgbiffen på tallerken. Moderate tanniner. God lengde. Beskjedne 12,5 % alkohol. Alt er i balanse. Den er begynnende moden uten å ha de mest kjente trekkene mot lær og tobakk. Men etter mange timer viser den seg mer moden. Den drakk flott over 2 dager. 2006 er en undervurdert årgang i nord-Rhône.
Dette frister til mer utforskelse av druen Syrah og området nord-Rhône. Côtie-Rôtie er definitivt inne på listen over interessante viner. Denne vinen er nå inne i BU-listen på Vinmonopolet i årgang 2010, som burde være enda bedre enn 2006. Ulempen er at det koster litt, 450 kroner. Men i møte med skogens konge samt litt skogsopp så spiller den på alle sine positive strenger og gir fullt utbytte. P.S Jeg har hørt at Côtie-Rôtie kan være fryktelig utilgjengelig mellom 4 og 7-års alder. Vent derfor minst et par år før du eventuelt åpner 2010 hvis du går til innkjøp. Den vil fint takle 25 år i kjelleren om du har tålmod. Den vil utvikle mer kompleksitet med alder og er noe av det du har betalt for.
[…] Clusel Roch Côtie-Rôtie 2006 Jeg drikker altfor lite Syrah og har som mål å få rettet på dette i 2016. Dette hadde jeg forsåvidt i 2015 også, vi får se hvordan det går. […]